logo-website

 

 

 

home
wat is Kuljuru Keso
nieuws
workshops
filmpjes
word vriend(in)
ideeŽn delen
foto's
contact
links
jaarverslag

 

 

 

 

   wat is Kuljuru Keso

 

 

Wat is Kuljuru Keso (New Waste)

Kuljuru Keso is Pulaar (een West-Afrikaanse taal) en staat voor nieuw afval, in het Engels new waste.

Kuljuru Keso is een concept om van plastic afval,m.n. plastic zakjes nieuwe producten te maken.

Ten eerste was er een ingeving, een helder moment. Daarna is het idee ontstaan, alles samen vanuit ervaringen in Afrika en de behoefte hier iets te doen.

Er zijn diverse problemen in Afrika en andere ontwikkelingslanden, waaronder weinig werk en daardoor geen inkomen en armoede. Door gebrekkige vuilophaaldiensten of het ontbreken hiervan, is er veel vervuiling, vooral de veelgebruikte dunne plastic zakjes zie je overal rondslingeren. Deze tasjes lenen zich prima voor recycling.

Door mensen een idee aan te reiken om met weinig middelen en materiaalkosten producten te maken, kunnen zij op eenvoudige wijze geld verdienen.

De uitdaging was en is nog steeds om producten te bedenken die eenvoudig te produceren zijn. Dit betekent zonder teveel uitgebreid gereedschap en als het even kan zonder elektrische apparatuur. Het moet dus handmatig te produceren zijn, het liefst mogelijk terwijl je nog wat spullen probeert te verkopen op straat achter je kraampje. Daarnaast is plastic een ideaal materiaal, want het ligt overal voor het oprapen.

 

Wat doet Kuljuru Keso

Kuljuru Keso streeft een groot doel na, namelijk dat zoveel mogelijk mensen in voornamelijk ontwikkelingslanden bekend worden met het concept  van plastic recycling op kleinschalige basis.

Als eerste worden mensen via o.a. workshops ter plaatse geïnstrueerd om met diverse technieken en een nieuw materiaal, namelijk plastic, nieuwe producten te maken. Er zullen voorbeelden worden aangereikt ter ondersteuning van het principe. Maar de hoop is dat creativiteit, vindingrijkheid en ondernemersgeest worden gestimuleerd en dat er zo nieuwe lokale/Afrikaanse producten ontstaan.

Als tweede kunnen deze nieuwe ondernemers zelf inkomen verschaffen door de zelfgemaakte producten te verkopen. Dit kan op de lokale markt, maar dat kan ook via inkopers en export naar Westerse landen. Opbrengsten hiervan kunnen weer geïnvesteerd worden in nieuwe workshops of andere projecten op de plek van herkomst.

Als derde wordt door deze bewustwording van hergebruik van plastic zakjes het milieu geholpen. In plaats dat deze eeuwig blijven rondzwerven, worden ze nu geraapt, schoongemaakt en hergebruikt in nieuwe producten.

Ook doordat grondstoffen steeds schaarser worden, is het goed om aan bewustwording te werken, al is het dan op kleine schaal. ('cradle to cradle'-principe).

Ondertussen zijn al workshops gegeven in Senegal. Daarnaast wordt het concept ook in Nederland bekendgemaakt middels workshops. Ondertussen groeit er een brede maatschappelijke interesse voor hergebruik, milieuvervuiling en grondstoffenschaarste. Vooral jeugd vindt het interessant om op een creatieve manier met dit 'zwaar' onderwerp om te gaan.

Daarbij gaat het bij dit concept om diverse hergebruiktechnieken. En het besef om van niets iets te maken, prikkelt fantasie en creativiteit. Ook zijn er verschillende ontwerpen van producten die verkocht worden en besteld kunnen worden. Doel hiervan is inkomen vergaren om het project in Afrika gestalte te kunnen geven.

 

Gebruikte technieken

De eerste (zelfontwikkelde) methode is weven met plastic. Er is een bepaalde techniek, waardoor je van een plastic zakje een lange reep kan knippen en er een plastic draad ontstaat. Verder heb je een houten weefraam nodig, makkelijk te maken van vier latjes en een aantal spijkers. Hiernaast heb je een schaar nodig voor het knippen en een stopnaald om de geweven stukken aan elkaar te naaien, uiteraard met plastic draad.

De tweede methode is het maken van manden van plastic. Hier wordt de mandenmaaktechniek gebruikt, die al bekend is in o.a. Senegal. Het gras wordt dan vervangen door opgerolde zakjes plastic en aan elkaar bevestigd met plastic draad.

De derde methode is het sealen (ook wel 'fusing' genoemd) van plastic, d.m.v. strijken van diverse plastic laagjes tussen bakpapier. Nadeel hierbij is dat je elektra en apparatuur nodig hebt. Voordeel is dat je erg snel (een mooi) resultaat hebt.

 

Achtergrond

Angela Berkvens is de oprichter van Kuljuru Keso. Ze werkt sinds jaren in de zorg voor mensen met een  verstandelijke beperking en heeft verschillende opleidingen gedaan, zoals Activiteitenbegeleiding en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Een aantal jaren geleden heeft ze de opleiding Interieur Vormgeving afgerond. Ze is nu naast persoonlijk begeleidster ook vormgeefster en ontwerpster.

Berkvens heeft veel in Afrika gereisd en heeft twee jaar in Malawi ontwikkelingswerk gedaan. Haar partner komt uit Mauritanië en zijn familie woont in Senegal. In 2010 is Stichting Kuljuru Keso opgegericht.

 

buttons-scroll-up
buttons-scroll-down